Onko arkesi välillä niin kiireistä, ettei jää aikaa vain hengitellä ja kuunnella omaa olotilaasi? Suorituselämän keskellä on hyvä välillä pysähtyä – vaikka ihan hetkeksikin – rauhallisesti oman itsen äärelle. Uniongelmat, ahdistus ja erilaiset kiputilat voivat olla merkki siitä, että arjessa menee koko ajan liian lujaa ja keho sekä mieli kaipaisi hiljentymistä ja huomiotasi. Tässä blogitekstissä jaan kolme kätevää ja käytännöllistä vinkkiä, miten voit ottaa – matalalla kynnyksellä – äänimaailman avuksesi rentoutumishetkiin.

Vinkki 1: 432 hertsin äänirentoutusmusiikki tasapainottamaan oloa 

432 hertsitaajuuden musiikkia käytetään musiikkiterapioissa vähentämään stressiä ja ahdistusta sekä alentamaan sykettä sekä verenpainetta. Tämä taajuus tunnetaan rauhoittavasta vaikutuksestaan.

Kokeile kotona laittaa Youtubesta 432 hertsin äänirentoutusvideo taustalle pyörimään tv-ruutuun, mieluiten jollain ihanalla taustamaisemalla tai värikkäällä mandalakuviolla. Se rauhoittaa mukavasti kehoa ja lisäksi koko kodin tunnelmaa. Tuttavani kertoi, että oli alkanut soittamaan kyseistä musiikkia kotona, niin perheen kissa oli hakeutunut tv:n viereen nauttimaan äänestä. Vertaa tällaisen rentoutusvideon tunnelmaa ja energiaa esimerkiksi uutisiin tai hälyisiin mainoksiin, jotka saattavat olla kodin arjessa taustalla. Tässä yksi hyvin helppo tapa korvata haitallista ja hermostoa kuormittavaa hälyä hyvää tekevillä värähteillä. Kokeile ja huomaa ero!

432 hertsin taajuudesta muuten yksi mielenkiintoinen seikka! Aiemmin soittimien viritys tehtiin tähän hertsimäärään, kunnes 1900-luvun puolivälissä tehtiin standardi, jonka mukaan soittimet viritetään yleisesti 440 hertsin mukaisesti. Voit kokeilla eroa kuuntelemalla ja olotilassasi, jonka virityksen ero aiheuttaa. Youtubesta löytyy videoita, joissa eroa voi yrittää kuulla. Jos omistat esimerkiksi kitaran, voit kokeilla virittää kitaran normaalin 440 hertsin sijaan 432 hertsin mukaisesti ja kokeilla eroa. Omasta mielestäni tämä 432 hz on miellyttävämpi ja rauhoittavampi verrattuna 440 hertsiin.

Vinkki 2: 40 hertsin gammataajuus – aivojen puhdistaja

Nykyään aivomme ovat ylikuormituksessa melkein jatkuvasti. Mieti nykyaikaa verrattuna aikaan 50-100 vuotta taaksepäin (joka on aika pieni ajanjakso ihmisen evoluutiossa), jolloin ei ollut tietokoneita, älypuhelimia eikä tv:tä tuijoteltu vielä hypnoottisena niihin aikoihin. Jos ajattelet omaa ruutuaikaasi, kuinka paljon päivässä tuleekaan vietettyä päivästä eri ruutujen äärellä? Kun olemme teknisen laitteen kanssa tekemisissä, silloin myös aivomme ovat aktiivisena ja saavat jatkuvasti impulsseja, toisin kuin vaikka fyysistä askaretta tehtäessä, jolloin kuormitus aivoille ei ole niin suurta.

Tästä pääsemmekin 40 hertsin gamma-taajuuden etuihin. Kuuntelemalla tätä taajuutta, aivot saavat ”putsausta” ja kaipaamaansa lepoa ainaisesta pähkäilystä. Gamma-aallot yhdistävät ja käsittelevät tietoa koko aivojen alueella. Henkilöt, joilla on terve gamma-aaltotoiminta, yhdistetään lisääntyneeseen ongelmanratkaisutaitoon, myötätuntoon, itsehillintään ja älykkyyteen. Gamma-aalloilla on myös rooli, joka auttaa meitä muistamisessa sekä ymmärtämään todellisuutta. Mikäli aivojen gamma-aallot taas eivät toimi hyvin, se voi olla syynä oppimisvaikeuksiin ja aiheuttaa kognitiivisen toiminnan ongelmia.

Voit tehdä ihan kokeilumielessä ”kuurin”, jossa altistat itseäsi tälle taajuudelle esimerkiksi 15 minuuttia päivässä viikon ajan ja voit tunnustella huomaatko eroa. Työpäivän jälkeen aivosi olisivat varmasti onnesta soikeana saadessaan pikkubreikin ja mukavan siirtymäriitin työmoodista vapaa-ajalle. Muutokset, joita näillä äänirentoutusharjoituksilla saadaan aikaan, ovat yleensä hyvin hienovaraisia, joten kannattaa tarkkailla omaa olotilaa ja hyötyjä myös pidemmällä aikavälillä.

Vinkki 3: Oman äänen käyttö rentoutukseen

Luonto on tehnyt meidän sisään ilmaisen rentoutusvälineen eli meidän oman äänen. Kipua kohdatessa usein huudamme tai kiroilemme ja nautintoa tai ihastusta kokiessamme pääsee usein aaah -äänne. Hyräily, hyminä, laulaminen ja ihan puhuminenkin rentouttavat kehoa sisältäpäin hellävaraisesti. Hyräily itsekseen päivän askareita tehdessä ei ole siis hullumpi idea.

Ääni resonoi kehossamme ja vaikuttaa muun muassa vagus-hermoon, joka on parasympaattisen hermoston säätelijä. Vagus-hermo ulottuu nieluun, keuhkoihin sekä sisäelimiin eli omalla äänelläsi pystyt antamaan itsellesi kehonsisäistä hierontaa.

Jos tunnet olosi ahdistuneeksi tai stressaantuneeksi, kokeile hyminäharjoitusta. Ota pieni hetki itsellesi ja hymise muutaman minuutin ajan ja kuulostele, miltä kehossasi ja hengityksessäsi tuntuu. Voit tunnustella sormilla poskia, niin voit tuntea pienen värähtelyn, jonka ääni saa aikaan. Tätä samaa värähtelyä virtaa kehosi vettä ja kudoksia pitkin solutasolle asti. Jos sinulla on nukahtamisvaikeuksia, voit kokeilla kehon rentoutusta omalla äänellä myös illalla ennen nukkumaanmenoa.

Laulaminen on hyvä harrastus, koska se rentouttaa kehoa ja myös kohottaa mielialaa ja taas surullisten kappaleiden laulaminen auttaa myös tunnetyöskentelyssä. Itse olen aloittanut lauluharrastuksen vasta aikuisiällä, ihan itsekseni opetellen ja omaksi ilokseni. Laulaminen on hauskaa, yksin ja yhdessä!

Eri vokaaleiden (aaa, eee, ooo jne.) toistaminen on myös hyvä konsti omalla äänellä rentouttaessa. Voit kokeilla myös seuraavia äänteitä ja kuulostella niiden vaikutusta mainittuihin kehon osiin:

Maa= Sydämen alue

Haa = Pallean alue

Om = Tasapainottaa kehoa / Kruunuchakra

Music is like huge release of tension. – James Taylor

Mukavia ääniharjoituksia toivotellen,

Maria